Direktorij donatora u BiH je vodič o izvorima finansiranja za organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini ali i regiji, tj. post-jugoslovenskim zemljama.

U Direktoriju možete pronaći informacije o 574 donatora i poziva za projekte sa uredima donatora u BiH i/ili svijetu, a koji finansiraju aktivnosti u BiH i/ili regionu. Što je značajno za ovaj direktorij je da organizacije civilnog društva na jednom mjestu mogu pronaći informacije o različitim programima, aktivnostima i geografskom području koje određeni donatori finansiraju, rokovima za prijave, kriterijima podobnosti, načinima apliciranja i kako ostvariti kontakt.

Nakon pauze od pune dvije godine objavili smo ovo jedanaesto izdanje, a plan je u narednom periodu Direktorij ažurirati i dopunjavati sa informacijama o novim donatorima, rokovima za apliciranje i informacijama o kriterijima finansiranja.

Direktorij donatora je pripremila Mreža za izgradnju mira, koalicija  koja okuplja 105 organizacija i 15 škola koje rade na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ako ste zainteresirani za uključivanje pišite Aleksandru Žolji (Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.) ili Goranu Bubalu (Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.).

Ideja je da Mreža za izgradnju mira u saradnji sa svojim članicama sve aktivnosti usmjerava ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, djeluje u cilju dugoročnog povećanja sposobnosti cijelog bh. društva u ophođenju s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, te na taj način stvori preduslove i okvir za zajedničko, koordinirano djelovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija.

U našem radu utičemo na konkretne inicijative vezane za područja javnih politika koje su prepoznate kao ključne za dugoročnu izgradnju mira u BiH, a to su: obrazovanje, sigurnost, regionalni razvoj, zaštita i promocija ljudskih i manjinskih prava, suočavanje s prošlošću i tranziciona pravda, rodna ravnopravnost, kultura javnog dijaloga i demokratije, jačanje kapaciteta civilnog društva za izgradnju istinskog mira, vraćanje povjerenja među bh. narodima, konstruktivnije djelovanje na vladajuće političke strukture u BiH i poboljšanje suživota u BiH.

Direktorij donatora možete skinuti u nastavku (dokument ima 11 Mb): Direktorij donatora 11, Mreza za izgradnju mira

 

USLOVI KORIŠTENJA