Slađana Tomić - Tradicionalno tkanje
Tkalja
Ul.Josifa Marinkovića br.46
Bijeljina
Slađana Tomić
Tradicionalni zanat
0038765323231
Bavim se unikatnim ručnim tkanjem, vezom i nakitom,kako izradom unikatnih rukotvorina, tako i edukacijama iz gore navedenih oblasti, kao i izradom razboja za ručno tkanje.
Pronaći u životu posao koji pruža zadovoljstvo, baviti se s njim najbolje sto umiješ, biti profesionalan i odgovaran kako prema drugima tako i prema sebi, spreman da uvijek učiš nešto novo, i na taj način spojiti lijepo i korisno. U svojim radovima uvijek imati kvalitet ispred kvantiteta i nikad ne očekivati ništa preko noći, jer prave vrijednosti uvijek nađu svoj put!
Unikatno ručno tkanje, kao i ostali rucni rad uopšte, je dio naše tradicije i prošlosti koji vrijedi sačuvati od zaborava. Jedan stari zanat koji je vjekovima unazad bio sastavni dio života ljudi ne samo na našem području, nego na svim meridijanima i svaki narod je za sobom ostavljao neki svoj poseban "pečat" , mustru ili raspored boja u tkanici, ali je tehnika svugdje bila ista... dva osnovna elementa,utkane niti osnove i niti potke i ljepota jednostavnosti. Vremenom je taj stari zanat dobio i dobar dio umjetničke vrijednosti, gdje svako od nas može da ispolji svoju kreativnost i vještinu, pogotovo danas u ovom brzom i "ludom" vremenu u kome živimo,kad za sve morate imati vrijeme sem za sebe. Ručno tkanje i drugi ručni rad vas uče strpljenju, opuštaju , podstiču vašu kreativnost, kao i vještinu pokreta i spretnost, jer u krajnjem slučaju morate sihronizovati i pokrete više dijelova tijela, kao i tu kreativnost koju nosite u sebi, u svojoj duši i taj osjećaj za boje i lijepo! Isto tako ne postoje prepreke u bavljenju ovim poslom, zanatom ili vrstom umjetnosti, kako god hoćete, jer je tkanje i jedno i drugo. Znači, ne postoje prepreke po pitanju: godina, pola, ranijeg iskustva u bavljenu ručnim radom.. jedina prepreka smo mi sami i to koliko želje i volje nosimo u sebi da nesto naučimo i savladamo i kad to shvatimo onda stižemo do one rečenice : "Samo je nebo granica!" . I nakon toga, uživajte u onome sto ste sami stvorili.

USLOVI KORIŠTENJA